a

Eonia

κατακράτηση

Έχετε κατακράτηση υγρών; Σας έχουμε τη λύση!

Πολλές μπορεί να είναι οι αιτίες κατακράτησης. Οι λύσεις όμως είναι συγκεκριμένες και σας τις παρουσιάζουμε!

Η κατακράτηση υγρών είναι ένα θέμα που απασχολεί μεγάλο αριθμό γυναικών αλλά και ανδρών! Η περιεκτικότητα του ανθρώπινου οργανισμού σε νερό και μεταλλικά άλατα εξαρτάται από την ηλικία, το φύλο και τη σωματική διάπλαση. Γενικά, ένα παχύσαρκο άτομο έχει λιγότερο νερό στον οργανισμό του σε σύγκριση με ένα λιπόσαρκο άτομο. Για τον ίδιο λόγο οι άνδρες έχουν μεγαλύτερη ποσότητα νερού στο σώμα τους σε σύγκριση με τις γυναίκες, αφού έχουν μικρότερη περιεκτικότητα σε λίπος.

Αιτίες Κατακράτησης υγρών

  1. Πίεση στα τριχοειδή αγγεία
  2. Δυσλειτουργία στο λεμφικό σύστημα
  3. Πρόβλημα στην καρδιά
  4. Παθήσεις των νεφρών
  5. Εγκυμοσύνη
  6. Προεμμηνορυσιακό σύνδρομο
  7. Καθιστικός τρόπος ζωής
  8. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεϊνών
  9. Φαρμακευτική αγωγή

Πως θα αντιμετωπίσουμε την κατακράτηση;

  1. Νερό
  2. Μείωση της πρόσληψης αλατιού
  3. Διαχείριση του σωματικού βάρους
  4. Τακτική σωματική άσκηση
  5. Ανύψωση των ποδιών με στόχο τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος
  6. Αποφυγή της πολύωρης ακινησίας (είτε σε καθιστή είτε σε όρθια θέση)
  7. Αποφυγή της έκθεσης σε ακραίες θερμοκρασίες (π.χ. καυτό ή πολύ κρύο μπάνιο, σάουνα)
  8. Επαρκής και ζεστός ρουχισμός όταν οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές
  9. Ήπιες μαλάξεις με κινήσεις από την πάσχουσα περιοχή προς την κατεύθυνση της καρδιάς

Νερό
Με την επαρκή πρόσληψη σε νερό ημερησίως (τουλάχιστον 8-10 ποτήρια) μπορούμε να βοηθήσουμε στην καλή ισορροπία των υγρών στο σώμα μας και στην καλή λειτουργία των νεφρών που ευθύνονται κυρίως για την αποβολή του πλεονάζοντος νερού και νατρίου.

Διατροφή

  • Αποφεύγουμε τροφές πλούσιες σε αλάτι ή σε νάτριο:

Τα καπνιστά κρέατα, το ζαμπόν, τα λουκάνικα, το μπέικον, οι ξηροί καρποί, τα τουρσιά, η κέτσαπ, η μουστάρδα, οι σάλτσες,  οι κονσέρβες, οι κύβοι κρέατος, οι διάφοροι έτοιμοι ζωμοί και τα σνακ όπως τα πατατάκια και το ποπ-κορν.

  • Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε κάλιο και σε μαγνήσιο
    Πηγές: οι μπανάνες, οι σταφίδες, οι πατάτες, το ρύζι, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Γιαούρτι
    Το γιαούρτι βοηθά στη διαδικασία της πέψης και συμβάλλει στην αύξηση των καλών βακτηριδίων στο έντερο.
  • Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη Α
    Πηγές: το συκώτι, η γλυκοπατάτα, η κολοκύθα, το καρότο, η πάπρικα, η κόκκινη πιπεριά, το τσίλι, το πιπέρι καγιέν, το πεπόνι και τα αποξηραμένα βερύκοκα.
  • Επιλέγουμε τροφές πλούσιες σε Βιταμίνη D

Πηγές:  ο σολομός, ο τόνος, οι σαρδέλες, οι κρόκοι αυγών, το συκώτι και τα μανιτάρια

 

Πηγή: onmed

Αχλάτη Ιωάννα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ