a

Eonia

Η Βιταμίνη D στην διατροφή μας

Είναι ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών προορμονών, με τις πιο βασικές μορφές να είναι αυτή της βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη) και της βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη). Η βιταμίνη D παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.

Σε τι ωφελεί αυτή η θαυματουργή βιταμίνη

  • βοηθά στη ρύθμιση της απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου (οστά και δόντια)
  • διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
  • βοηθά στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας
  • βοηθά στην αντιμετώπιση από καρδιοπάθειας
  • βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
  • είναι ασπίδα κατά του διαβήτη
  • είναι ασπίδα κατά της άνοιας

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία συχνά συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα είναι:

  • Σολομός
  • Τόνος σε κονσέρβα
  • Σαρδέλες
  • Κρόκοι αυγών
  • Συκώτι
  • Μανιτάρια

Αχλάτη Ιωάννα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ

Γνωρίζετε τι πρέπει να κάνετε εάν σας σταθεί ένα ψαροκόκαλο στο λαιμό;