a

Eonia

Κυτταρίτιδα, ένας αιώνιος εχθρός! Ή μήπως όχι;

Η κυτταρίτιδα είναι αναμφισβήτητα, ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας. Αλλά, όπως συνηθίζεται να λέμε, “κράτα τους φίλους σου κοντά και τους εχθρούς σου κοντύτερα.” Μόνο αν γνωρίζετε τα πάντα για την κυτταρίτιδα, θα μπορέσετε κάποια στιγμή να την κερδίσετε.

Τι ισχύει τελικά για την κυτταρίτιδα; Που οφείλεται και πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη όψη “φλοιού πορτοκαλιού” που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες, ανεξαρτήτως ηλικίας και σωματότυπου; Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Γιατί ονομάζεται αλλιώς “φλοιός πορτοκαλιού”;

Το δέρμα χωρίζεται σε τρία επίπεδα: την επιδερμίδα, το χόριο και τον υποδόριο ιστό. Η κυτταρίτιδα είναι η εναπόθεση νερού και λίπους ανάμεσα στο δέρμα και τον υποδόριο ιστό. Επειδή οι γυναίκες έχουν πιο λεπτά στρώματα επιδερμίδας και χορίου από τους άνδρες, έρχονται συχνότερα αντιμέτωπες με την εναπόθεση παραγεμισμένων λιποκυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος, από τους μηρούς και τους γλουτούς μέχρι το στομάχι, την κοιλιά και τα μπράτσα. Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός δεν αποβάλλει κανονικά τα απορρίμματα του. Λόγω κακής τοπικής αιμάτωσης, αντί να καίει το λίπος, το στέλνει στα λιποκύτταρα που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Έτσι, δημιουργούνται σωροί λίπους και νερού σε διάφορα σημεία του ιστού, που αυξάνουν σε όγκο και συμπιέζουν τα αγγεία. Το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του και η εικόνα του στα συγκεκριμένα σημεία μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού.

Πόσα είδη κυτταρίτιδας υπάρχουν;

Αν και η συνηθέστερη μορφή της είναι η όψη του “φλοιού πορτοκαλιού”, δεν υπάρχει μόνο ένα είδος κυτταρίτιδας. Ενίοτε συγχέεται με τις ραγάδες, γιατί δημιουργεί γραμμές πάνω στο δέρμα που μοιάζουν με ρυτίδες.

Χωρίζεται σε τρία είδη, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος:

 1. Στη “χαλαρή” κυτταρίτιδα, που είναι αισθητή όταν τσιμπάμε το δέρμα με τα δάχτυλα
 2. Την “οιδηματώδη”, που είναι ορατή μόνο όταν το πάσχον άτομο στέκεται όρθιο
 3. Τη “συμπαγή” κυτταρίτιδα, που είναι σε προχωρημένο στάδιο, εφόσον το αισθητικό πρόβλημα είναι εμφανές είτε σε όρθια είτε σε ξαπλωτή στάση.

Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης της κυτταρίτιδας;

Μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από κληρονομικούς και ορμονικούς, μέχρι παθολογικούς (όπως ενδοκρινολογικές διαταραχές ή άλλες ιατρικές παθήσεις.)

Άλλες αιτίες μπορεί να είναι:

 • Η αυξομείωση του σωματικού βάρους
 • Η καθιστική ζωή σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής
 • Η κακή διατροφή
 • Η κατανάλωση αλκοόλ
 • Το ανεξέλεγκτο άγχος

Γενικά, πρόκειται για ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα, που σε ορισμένες περιπτώσεις τα αίτια εμφάνισής του είναι αδιευκρίνιστα. Επίσης, παρότι οι γυναίκες άνω των 30 είναι πιο επιρρεπείς στην κυτταρίτιδα μπορεί να την εμφανίσει ακόμα και ένα νεαρό άτομο, μία καλλίγραμμη γυναίκα ή ακόμα και άνδρας.

Η κυτταρίτιδα δε γνωρίζει από φύλο, βάρος ή ηλικία, αφού (σύμφωνα με μελέτη) “θα χτυπήσει την πόρτα” στο 90% των γυναικών. Εξάλλου, το βάρος μικρή σχέση έχει με την όψη “φλοιού πορτοκαλιού”.

Από τη μία μεριά, γυναίκες με τάση να αποθηκεύουν λίπος στην περιοχή των γοφών, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κυτταρίτιδα συγκριτικά με μία γυναίκα χωρίς συσσωρευμένο λίπος. Από την άλλη μεριά, ευνόητο είναι πως γυναίκες με μικρό ποσοστό λίπους, σπάνια έρχονται αντιμέτωπες με αυτό το πρόβλημα. Σε γενικές γραμμές, όσο λιγότερο υποδόριο λίπος έχει μια γυναίκα, τόσο λιγότερο εμφανής θα είναι η κυτταρίτιδα. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, η απώλεια βάρους συνεπάγεται με χαλάρωση του δέρματος, που ευνοεί την εμφάνισή της. Έτσι, εύκολα μπορεί να πει κανείς πως, ενώ το αποθηκευμένο λίπος είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την κυτταρίτιδα, σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί αιτία της.

Πώς μπορούμε να την καταπολεμήσουμε;

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα δομικό και επομένως μπορεί να μειωθεί ή ακόμα και να αποφευχθεί, αν έχει υιοθετήσει κανείς από νωρίς έναν ποιοτικό τρόπο ζωής.

Ειδικότερα, οι φυτικές ίνες, η κατανάλωση νερού, το πράσινο τσάι, οι πρωτεΐνες (όπως ο σολομός, οι ξηροί καρποί, το ασπράδι του αβγού) τα φρούτα και λαχανικά (ιδιαίτερα το μήλο, το μύρτιλο και το μπρόκολο) είναι ορκισμένοι εχθροί της κυτταρίτιδας.  Από την άλλη, οι επεξεργασμένες τροφές, η κατανάλωση αλκοόλ, καφεΐνης κι αναψυκτικών, σε συνδυασμό με κάπνισμα και έλλειψη γυμναστικής, οι μεγαλύτεροι σύμμαχοί της!

Όσον αφορά την άσκηση, νέες μελέτες έχουν δείξει πως η υψηλής ένταση διαλειμματική προπόνηση – η έντονη αερόβια άσκηση, δηλαδή, με ενδιάμεσα διαλείμματα χαλαρής άσκησης – βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και στη μυϊκή ενδυνάμωση του σώματος. Ταυτόχρονα, αυξάνει το μεταβολισμό και άρα την καύση του λίπους. Τα προϊόντα με ρετινόλη και οι ειδικές κρέμες βοηθούν ως ένα βαθμό την κατάσταση, εφόσον συμβάλλουν στο να είναι λιγότερο ορατή η κυτταρίτιδα, αλλά η αλήθεια είναι πως έχουν θεαματικότερα αποτελέσματα εάν συνδυαστούν με μη χειρουργικές μεθόδους καταπολέμησης της κυτταρίτιδας.

Θεραπείες που μπορούν να σας βοηθήσουν

Λεμφική αποσυμφόρηση: Tο λεμφικό μασάζ αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την κυτταρίτιδα. Δρα αποσυμφορίζοντας τη λέμφο, συμβάλλοντας έτσι στην αποβολή των τοξίνων από τον οργανισμό. Ένα σύγχρονο μηχάνημα, όπως είναι το Lemfikon θα μπορούσε, όχι μόνο να μιμηθεί, αλλά να ανάγει το λεμφικό μασάζ σε ένα άλλο επίπεδο.

Η λεμφική αποσυμφόρηση

 • Ενισχύει το ανοσοποιητικό
 • Αποβάλει τις τοξίνες
 • Προκαλεί λιποδιάλυση
 • Εξαλείφει την κυτταρίτιδα, αφού φροντίσει να επαναφέρει τη σωστή λειτουργία του οργανισμού – απαραίτητη προϋπόθεση για σωματική και πνευματική ευεξία.

Μεσοθεραπεία λιποδιάλυσης: μια σειρά από μικρές ενέσεις εισάγουν μικρές ποσότητες λιποδιαλυτών, αγγειοπροστατευτικών, αγγειοτονωτικών, αντιοξειδοτικών, συσφικτικών ουσιών και βιταμινών στις πάσχουσες περιοχές

Η εφαρμογή μπορεί να γίνει σε: κοιλιά, μηρούς, γλουτούς και στα μπράτσα.

Επιτυγχάνει:

 1. Καταστροφή του ινώδους ιστού που ευθύνεται για την “όψη πορτοκαλιού”
 2. Βελτίωση της λεμφικής κυκλοφορίας
 3. Ανανέωση του δέρματος.

Εκτός από λεκιθίνη, που διασπά το λίπος, χρησιμοποιούνται και άλλες φαρμακευτικές ουσίες για την εξάλειψη της κυτταρίτιδας, όπως καφεΐνη, καρνιτίνη, αγκινάρα, οργανικό πυρίτιο κ.ά

Τip: αν θέλετε να αποφύγετε την ενέσιμη μεσοθεραπεία, αλλά θέλετε να πετύχετε συνδυασμό λιποδιάλυσης – σύσφιξης – καταπολέμησης της κυτταρίτιδας, τότε η 3D θεραπεία Cronos Lipo Mesotherapy είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεστε!

Τρεις θεραπείες σε μία (συνδυασμός ψυχρού υπερήχου, ραδιοσυχνότητας και μη ενέσιμης μεσοθεραπείας) εγγυώνται ορατά και άμεσα αποτελέσματα στην εξάλειψη του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας, ενώ συμβάλλουν στη σύσφιξη του δέρματος χάρη στην παραγωγή κολλαγόνου που ενεργοποιούν.

Άλλες θεραπείες: 

– Laser: είναι απόλυτα ασφαλές, εφόσον κανείς δε νιώθει την αύξηση της θερμοκρασίας στο σώμα του. Η ενέργεια που παράγεται από το πολυδιοδικό – πολυεστιακό soft laser μετατρέπει τα τριγλυκερίδια σε ελεύθερα λιπαρά οξέα που μεταβολίζονται από τη λέμφο. Ειναι απόλυτα ασφαλές και προσφέρει έντονη λιποδιάλυση, αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, αλλά και σύσφιξη.

Ραδιοσυχνότητες: οι υπέρηχοι διεσδύουν βαθιά στους ιστούς, ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή μετά από μερικές συνεδρίες. Ο αριθμός τους εξαρτάται από το στάδιο της κυτταρίτιδας και το βαθμό χαλάρωσης της επιδερμίδας. Στα θετικά της θεραπείας, το γεγονός ότι εφαρμόζεται σε όλο το σώμα με κεφαλή που εστιάζει στα δύσκολα σημεία.

Τip: οι υπέρηχοι συνδυάζονται άψογα με οξυγονοθεραπεία, που ενδυναμώνει την κυτταρική λειτουργία και μειώνει τις ελεύθερες ρίζες για ακόμα πιο λαμπερό και νεανικό δέρμα!

Όποια μέθοδο και να επιλέξετε για να την καταπολεμήσετε, θυμηθείτε ότι θα ενισχύσει την προσπάθειά σας η αλλαγή στον τρόπο ζωής σας. Διακοπή των κακών συνηθειών, στροφή σε μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση.

Η κυτταρίτιδα είναι ένα πολυσύνθετο πρόβλημα. Οι λύσεις κρύβονται πρώτα μέσα μας κι έπειτα σε όλες τις σύγχρονες θεραπείες που δεν σταματούν να εξελίσσονται.

Μπορεί να είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της γυναίκας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αήττητος. Αντί να βιαστείτε να σηκώσετε λευκή σημαία, εξοπλιστείτε με την απαραίτητη επιμονή και νικήστε την!

Δείτε σε ποιο στάδιο κυτταρίτιδας είστε!