a

Eonia

Η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού – Διατροφής εορτάζεται κάθε χρόνο στις 16 Οκτωβρίου με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (16/10/1945). 

Στον αναπτυσσόμενο κόσμο, το ζήτημα της διατροφής αφορά τα υψηλά επίπεδα φτώχειας και την αδυναμία σίτισης του λαού. Στον ανεπτυγμένο κόσμο αντιθέτως, τα διατροφικά ζητήματα αφορούν διαταραχές της διατροφής (παχυσαρκία, βουλιμία, ανορεξία κ.α.). 

Η ελληνική διατροφή σχετίζεται με ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία, οι οποίες φαίνεται ότι δεν οφείλονται στις ιδιότητες των μεμονωμένων χαρακτηριστικών των τροφίμων αλλά στη συνολική τήρηση του προτύπου της Μεσογειακής Διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, η τήρηση όλων των χαρακτηριστικών της έχει βρεθεί ότι προλαμβάνει από χρόνια νοσήματα  (καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδης διαβήτης, καρκίνος κ.α.) ενώ έχει συσχετιστεί με αύξηση του προσδόκιμου ζωής και με μακροζωία. 

Στις μέρες μας, ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού από το παραδοσιακό πρότυπο της ελληνικής διατροφής, το οποίο έχει αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες και καθιστικό τρόπο ζωής. Δεδομένων των ευεργετικών επιδράσεων της ελληνικής παραδοσιακής διατροφής στη διατήρηση και τη  προαγωγή της υγείας είναι αναγκαία η προστασία και η επανένταξη της στην καθημερινότητα μας. Προς γνώσιν και συμμόρφωσιν…         

 

Νικολάου Αντώνης,
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ