a

Eonia

lifting eonia

Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδουν εκτατική ισχύ στους συνδεστικούς ιστούς.

Με λίγα λόγια είναι ένας τύπος πρωτεΐνης, που  συνεργάζεται με την κερατίνη για να παρέχει στο δέρμα την δύναμη, την απαλότητα, την ελαστικότητα και την ανθεκτικότητα που χρειάζεται.

Το χαρακτηριστικό ενός τυπικού μορίου κολλαγόνου είναι η μακριά, άκαμπτη τρίκλωνη ελικοειδής μορφή του, στην οποία τρεις πεπτιδικές αλυσίδες κολλαγόνου περιελίσσονται η μια γύρω από την άλλη σε μια σχοινοειδή έλικα.

Με τη σειρά τους τα μόρια αυτά συναρμολογούνται σε πολυμερή γνωστά ως ινίδια κολλαγόνου και αυτά με τη σειρά τους σε ακόμη παχύτερες ίνες κολλαγόνου. Άλλα μόρια κολλαγόνου βρίσκονται στην επιφάνεια των ινιδίων κολλαγόνου και διασυνδέουν τα ινίδια τόσο το ένα με το άλλο, όσο και με άλλα συστατικά του εξωκυττάριου χώρου.

Όλα τα μόρια του εξωκυττάριου στρώματος (μαζί και το κολλαγόνο) συντίθενται ενδοκυττάρια και απελευθερώνονται με εξωκυττάρωση. Για να μην πολυμεριστούν μέσα στο κύτταρο, παρασκευάζεται μια πρόδρομη μορφή του κολλαγόνου, το προκολλαγόνο, το οποίο διαθέτει επιπρόσθετα πεπτίδια που παρεμποδίζουν τη σύνθεση ινιδίων. Οι πρωτεϊνάσες κολλαγόνου, ένα εξωκυττάριο ένζυμο αποκόπτει αυτές τις ακραίες περιοχές και έτσι η συναρμολόγηση εκτελείται μόνο μετά την εξαγωγή των μορίων από το κύτταρο.

Οι βασικοί τύποι κολλαγόνου που εντοπίζονται στο δέρμα είναι:

ο τύπος I    à δέρμα, νύχια, μαλλιά, μύες, τένοντες και οστά (ασβέστιο)

ο τύπους II à χόνδρους των αρθρώσεων

ο τύπος III

Στο ανθρώπινο σώμα, μετά το νερό, το κολλαγόνο είναι το στοιχείο που υπάρχει σε αφθονία. Η παραγωγή κολλαγόνου μειώνεται με το πέρας του χρόνου στον οργανισμό, επομένως, οι ινοβλάστες (κολλαγόνο,ελαστίνη και υαλουρονικό) χάνουν σταδιακά την ελαστικότητα και τη λάμψη του δέρματος.

  • Σελήνιο

To σελήνιο προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία και προωθεί την παραγωγή της γλουταθειόνης, η οποία μειώνει την φθορά του κολλαγόνου και της ελαστίνης και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν τα κύτταρα του δέρματος.

ΠηγέςBrazil nuts

  • Ψευδάργυρος

Ο ψευδάργυρος μειώνει την ξηρότητα και τη φλεγμονή του δέρματος, ενώ ευνοεί την ανάπτυξη των κυττάρων του δέρματος και διατηρεί το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

  • Ω3 και Ω6

Τα λιπαρά οξέα καταπολεμούν την ξηρότητα και βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου.

Πηγές: Brazil nuts , κάσιους, πεκάν, αμύγδαλα, σολομό, τόνο, αβοκάντο

  • Βιταμίνη Α

Η Βιταμίνη Α επιδιορθώνει την επιδερμίδα και έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Πηγές: Brazil nuts, καρότα, πεπόνι, γλυκοπατάτες

  • Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C βοηθά τον σχηματισμό του κολλαγόνου με το να μετατρέπει την προλίνη σε υδροξυπρολίνη και τη λυσίνη σε υδροξυλυσίνη που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες παράγονται την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο.

Πηγές: Brazil nuts, εσπεριδοειδή, παπάγια, ντομάτες, σπανάκι, σπαράγγια, μπρόκολο, πιπεριές, ακτινίδια

  • Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.

Πηγές: Ηλιόσπορους, αμύγδαλα, ελαιόλαδο

  • Κατεχίνες

Οι κατεχίνες είναι θρεπτικά συστατικά που δρουν ως αντιοξειδωτικά και εμποδίζουν τη διάσπαση του κολλαγόνου.
Πηγές: Πράσινο Τσάι

  • Ανθοκυανίνες

Οι ανθοκυανίδίνες είναι θρεπτικά συστατικά που ενδυναμώνουν το κολλαγόνο, συνδέοντας τις ίνες μαζί.

Πηγές: Σμέουρα, βατόμουρα,  κεράσια, μαύρη σταφίδα, μαύρα σταφύλια

  • Πυρίτιο

Το πυρίτιο είναι μέταλλο, το οποίο δρα θεραπευτικά στον συνδετικό ιστό.

Πηγές: Αγγούρι

  • Λυκοπένιο

Το λυκοπένιο, όπως και τα αντιοξειδωτικά, αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου και προστατεύει του δέρμα μας από την ακτινοβολία του ήλιου.

Πηγές: Κόκκινα λαχανικά ,κόκκινες πιπεριές, παντζάρια, ντομάτες

 

Αχλάτη Ιωάννα,
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ