Image Alt

Eonia

Δείτε τις 7 βιταμίνες που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι! Η θερμότητα στερεί σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα από τον οργανισμό μας. Παρακάτω αναφέρονται βιταμίνες για την προστασία και την ανάπλαση του συνδετικού ιστού του δέρματος και την υγιή λειτουργία των κυττάρων.

  • Βιταμίνη Α
    Περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια και το συκώτι. Ως β-καροτένιο ή καροτενοειδή περιέχεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα (καρότα, πιπεριές, κολοκύθα, εσπεριδοειδή, φράουλες, σταφύλια, μούρα, ντομάτες).
  • Βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη)
    Προστατεύει τους ιστούς του δέρματος από τα ηλιακά εγκαύματα. Περιέχεται στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, στο τυρί και ιδίως στη φέτα, τους ηλιόσπορους, τα αμύγδαλα και τα αυγά.
  • Βιταμίνη Β5 (παντοθενικό οξύ)
    Ελαττώνει τις φλεγμονές που προκαλούνται στην επιδερμίδα από την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Περιέχεται στους ξηρούς καρπούς, το αυγό, τα μανιτάρια και το ρύζι.
  • Βιταμίνη Β12
    Εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την αναγέννηση και τη μακροβιότητα των επιδερμικών κυττάρων, ενώ διεγείρει και την παραγωγή της μελανίνης. Περιέχεται σε αφθονία σε όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (συκώτι, μοσχάρι, κοτόπουλο, χοιρινό), αλλά και στο γάλα και τα τυριά.
  • Βιταμίνη C
    Βοηθά στην παραγωγήτου κολλαγόνου και επομένως στην ανάπλαση του δέρματος. Περιέχεται σε πληθώρα τροφίμων, όπως στα εσπεριδοειδή, τα πράσινα λαχανικά, το μπρόκολο και τις πιπεριές.
  • Βιταμίνη Ε
    Βασική της λειτουργία, ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, είναι να προστατεύει τους ιστούς του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Περιέχεται σε φυτικά έλαια (φύτρο σίτου, αραβοσιτέλαιο και έλαια σόγιας), αμύγδαλα, φιστίκια, φουντούκια, ηλιόσποροι), το σπανάκι, το μπρόκολο,δημητριακά εμπλουτισμένα με βιταμίνη Ε.
  • Βιταμίνη D
    Λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία συνθέτεται στον οργανισμό κυρίως μέσω της επίδρασης της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου στο δέρμα μας. Λίγες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνη D και αυτές είναι ορισμένα «λιπαρά» ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος, ο μπακαλιάρος, η πέστροφα, οι σαρδέλες), το μουρουνέλαιο, τα αυγά και το βοδινό συκώτι.

Αχλάτη Ιωάννα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος

Post a Comment

Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.
Διαβάστε αναλυτικά για τα Cookies εδώ.

Κλείσιμο