Image Alt

Eonia

Ποιες είναι οι πιο σύγχρονες θεραπείες αντιμετώπισης του τοπικού πάχους;

Το τοπικό πάχος σε μία αναδρομή! Αν ανατρέξει κανείς σε διάσημους πίνακες ζωγραφικής, θα παρατηρήσει ένα διαφορετικό πρότυπο γυναικείας ομορφιάς. Οι γυναίκες στους πίνακες του Ρούμπενς, για παράδειγμα, διακρίνονται για τα “ψωμάκια” τους, είναι πληθωρικές, άνετες ακόμα και ημίγυμνες, ενώ δείχνουν απροβλημάτιστες μπροστά σε πιθανές τους ατέλειες.

Καλώς ή κακώς, όμως, δε ζούμε πια στην εποχή του μπαρόκ και τα πρότυπα ομορφιάς έχουν αλλάξει από τότε. Η σημερινή εποχή μάς ωθεί στο να δίνουμε βάση στην εξωτερική μας εμφάνιση, αφού μαζί με την έξαρση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αυξήθηκε και η επιθυμία για υπεροχή και προβολή. Η εξέλιξη της ιατρικής αισθητικής, όχι μόνο έβαλε σε δεύτερο πλάνο τη λιποαναρρόφηση και άλλες χειρουργικές μεθόδους, αλλά έκανε προσιτές τις θεραπείες για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους, αφού πλέον οι γυναίκες μπορούν να απαλλαγούν από το περιττό λίπος στις συγκεκριμένες καμπύλες χωρίς μεγάλο κόστος, αναίμακτα και – το κυριότερο – με μηδαμινό χρόνο αποθεραπείας. Μα πάνω απ’ όλα, άλλαξε και η φιλοσοφία, η νοοτροπία της γυναίκας να υπακούει σε παλιότερα ταμπού, που την ήθελαν να πρέπει να εξοικειώνεται με το σώμα της, αντί να το αλλάζει.

Η αλήθεια είναι πως δε σημαίνει ότι κυνηγάει την καλλίγραμμη σιλουέτα ενός μοντέλου η γυναίκα που επιθυμεί να απαλλαγεί από τα “ψωμάκια” της.

Τι είναι το τοπικό πάχος λοιπόν, πού οφείλεται και πώς μπορούμε να το εξαλείψουμε;

Με τον όρο αυτόν χαρακτηρίζεται η συσσώρευση περίσσειου λίπους σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος, όπως είναι τα μπράτσα, η κοιλιά, η περιφέρεια, οι γλουτοί ή τα οπίσθια, μολονότι το βάρος του ατόμου μπορεί να είναι κατά τ’ άλλα ιδανικό. Το τοπικό πάχος κάνει την εμφάνισή του, γιατί πολύ απλά σε αυτά τα σημεία είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των λιποκυττάρων. Έτσι, όταν βάζει βάρος κανείς, αντί να παχαίνει ομοιόμορφα, το λίπος είναι εμφανέστερο στα σημεία που είναι μεγαλύτερος και ο αριθμός των λιποκυττάρων. Γι’ αυτό και όταν προσπαθήσει να χάσει βάρος με γυμναστική ή με δίαιτα, πρώτα θα χάσει λίπος συνολικά από το σώμα του και μετά από τις πάσχουσες περιοχές, όπου το πρόβλημα επιμένει.

 

Το τοπικό πάχος στην περιφέρεια – τα λεγόμενα “ψωμάκια” για τις γυναίκες – ή στην περιοχή της κοιλιάς – η λεγόμενη “σαμπρέλα” για τους άνδρες – οφείλεται κυρίως στον σύγχρονο τρόπο ζωής και την κληρονομικότητα. Στον τρόπο ζωής, γιατί από μια ηλικία κι έπειτα, μπλοκάρει ο μεταβολισμός, πόσο μάλλον αν δεν έχει μάθει κανείς να τρέφεται σωστά, να πίνει άφθονο νερό, να ξεκουράζεται, να γυμνάζεται και να κοιμάται αρκετές ώρες. Η γεμάτη άγχος καθημερινότητα, σε συνδυασμό με τους γρήγορους ρυθμούς και την πολύωρη εργασία ευνοούν την εμφάνιση τοπικού πάχους, ακόμα και σε περιπτώσεις ατόμων που δεν είχαν ποτέ πρόβλημα με τα κιλά τους.

 

 

Δυστυχώς, η αμερικανοποίηση της διατροφής, που χαρακτηρίζεται από τα “γρήγορα γεύματα” και τα ζαχαρούχα αναψυκτικά μας έχει απομακρύνει από τη μεσογειακή διατροφή και παραμένει ο βασικότερος υπαίτιος για τα “ψωμάκια” στις γυναίκες ή για τη “σαμπρέλα” στους άντρες. Τέλος, ο κληρονομικός παράγοντας ευθύνεται για την εμφάνιση του τοπικού πάχους, όχι μόνο σε ένα γενεαλογικό δέντρο, αλλά και σε έναν ολόκληρο λαό: δεν είναι τυχαίο που οι Ελληνίδες, αλλά και οι Ευρωπαίες γενικότερα, έρχονται πολύ συχνότερα αντιμέτωπες με το συγκεκριμένο πρόβλημα, συγκριτικά με τις Αφρικανές, παραδείγματος χάριν, ακόμα κι αν οι πρώτες είναι σχετικά αδύνατες.

Οπότε, τι λύσεις υπάρχουν για το τοπικό πάχος;

Παρότι η γυμναστική και η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να κάνουν θαύματα στην πρόληψη κατά του τοπικού πάχους (πόσο μάλλον αν δεν υπάρχει η γενετική προδιάθεση,) παρ’ όλα αυτά, δεν είναι από μόνες τους αρκετές να το “εξουδετερώσουν” όσο “δειλά” κι αν έχει κάνει την εμφάνισή του. Αυτό συμβαίνει γιατί καταρχάς δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο ασκησιολόγιο ή διατροφή που να εξαφανίζει αποκλειστικά πχ. τα “ψωμάκια” (παρά τις υποτιθέμενες δίαιτες που μπορεί εύκολα να βρει κανείς ακόμα και στο διαδίκτυο.)

Φυσικά και θα είναι αποτελεσματικές και οι δύο, γιατί το άτομο που τρέφεται σωστά και γυμνάζεται συστηματικά θα χάσει λίπος, αλλά θα χάσει λίπος από όλο του το σώμα και πολύ δυσκολότερα από εκείνες τις περιοχές, όπου το λίπος επιμένει. Η εξίσωση, απλή: όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των λιποκυττάρων, τόσο δυσκολότερη η εξάλειψη του τοπικού πάχους. Κατά συνέπεια, η σωστή διατροφή και η γυμναστική δεν συγκαταλέγονται στις αποτελεσματικές μεθόδους αντιμετώπισης του πρόβλήματος, γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο τα λιποκύτταρα “αδειάζουν”, δεν απομακρύνονται από το σώμα, επομένως είναι θέμα χρόνου προτού “ξαναγεμίσουν” με λίπος.

 

 

Ο ρόλος της ιατρικής αισθητικής, λοιπόν, ήταν να βρει τρόπους να “εξουδετερώσει” τις λιπαποθήκες, ώστε να μειώσει ουσιαστικά τον αριθμό των λιποκυττάρων, απομακρύνοντάς τα από το σώμα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά να το πετύχει αναίμακτα, χωρίς την πολυπλοκότητα και τον χρόνο αποθεραπείας ενός χειρουργείου, αλλά με τα ίδια αποτελέσματα που θα είχε και μια λιποαναρρόφηση!

Οι πιο γνωστές μη επεμβατικές ή ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι απαλλαγής από το τοπικό πάχος που εφαρμόζονται σήμερα στις κλινικές υγείας είναι οι υπέρηχοι, οι ραδιοσυχνότητες, οι μεσοθεραπείες (ενέσιμες και μη) και, φυσικά, η κρυολιπόλυση.

Αναλυτικότερα:

Υπέρηχοι (cavitation): η συγκεκριμένη μέθοδος ονομάζεται έτσι, γιατί η λιποδιάλυση επιτυγχάνεται με τη μέθοδο της “σπηλαίωσης”. Ειδικότερα, οι θερμοί υπέρηχοι δημιουργούν φυσσαλίδες αέρα, οι οποίες σπάνε τη μεμβράνη των λιποκυττάρων και με τη σειρά τους αυτά διοχετεύονται και αποβάλλονται από το λεμφικό σύστημα. Η συγκεκριμένη θεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί άφοβα σε όλες τις περιοχές που μαστίζονται από το περιττό λίπος (κοιλιά, μπράτσα, γλουτοί, μηροί κ.ο.κ.) χαρίζει μόνιμο αποτέλεσμα και μπορεί κάλλιστα να εφαρμοστεί μαζί με άλλες θεραπείες.

  • Μια εναλλακτική θεραπεία οριστικής μείωσης του τοπικού πάχους, ονόματι Cryo Crystal αποτελεί μια παραλλαγή της γνωστής σε όλους μας κρυολιπόλυσης και συνδυάζει υπέρηχο με συστατικά κρυστάλλου και ηλεκτροθεραπεία λεμφικής αποσυμφόρησης. Υπόσχεται άμεση απώλεια 3-5 πόντων και μείωση του λιπώδους ιστού (1%-4%) από την πρώτη εβδομάδα!
  • Μιας καινούργιας γενιάς κρουστικού υπερήχου χρησιμοποιεί η μέθοδος Shock Wave η οποία βασίζεται στα κρουστικά κύματα για να διεισδύσει σε βαθύτερους ιστούς και με τον τρόπο αυτόν να αντιμετωπίσει το τοπικό πάχος, την επιδερμική χαλάρωση και την κυτταρίτιδα.
  • Δυο πρωτοποριακές θεραπείες που εξαφανίζουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού και αδυνατίζουν ταυτόχρονα είναι οι Lipofight και Liporobot. Και οι δυο μέθοδοι υπόσχονται λιποδιάλυση με ακρίβεια, χάρη στους στοχευμένους υπερήχους υψηλής συχνότητας που χρησιμοποιούν. Μάλιστα, το Liporobot είναι ο “Big Brother” των υπερήχων, αφού η κάμερα που διαθέτει τού επιτρέπει να ανιχνεύσει με απόλυτη ακρίβεια και να λιώσει τα λιποκύτταρα αναίμακτα και με μηδενικό χρόνο αποθεραπείας. Είναι οι ιδανικές, μη χειρουργικές θεραπείες για ένα σμιλεμένο, σφιχτό και λείο δέρμα χωρίς ψωμάκια και κυτταρίτιδα.

Ραδιοσυχνότητες για λιποδιάλυση!

 

Ραδιοσυχνότητες: λιποδιάλυση δίχως σύσφιξη δε νοείται πουθενά στην κοσμετολογία, πόσο μάλλον στις περιπτώσεις όπου η επιδερμική χαλάρωση είναι εμφανής. Οι ραδιοσυχνότητες Rf έχουν το πλεονέκτημα να μοιράζουν το ίδιο ποσοστό θερμικής ενέργειας τόσο στην επιδερμίδα όσο και στις κατώτερες στοιβάδες του δέρματος, με αποτέλεσμα να στέλνουν “ψευδές σήμα” στον οργανισμό για τεχνητό έγκαυμα. Έχοντας αποκωδικοποιήσει το σήμα ως θερμική βλάβη, οι ινοβλάστες ξεκινούν να παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο, βελτιώνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την υφή του δέρματος και, κατά συνέπεια, τελειοποιώντας το έργο της λιποδιάλυσης.

 

  • Οι Τετραπολικές Ραδιοσυχνότητες είναι μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες αναίμακτης λιποαναρρόφησης που εφαρμόζονται στα Eonia Figura για μόνιμη απαλλαγή από “ψωμάκια” και κυτταρίτιδα, αφού συνδυάζει όλα τα παραπάνω, δηλαδή κεφαλή cavitation, κεφαλή τετραπολικών ραδιοσυχνοτήτων για βαθύτερη διείσδυση και vacuum σε μόλις 45 λεπτά! Επίσης, μπορεί να λειτουργήσει ακόμα και προληπτικά στις περιοχές όπου εγκυμονεί ο κίνδυνος εμφάνισης τοπικού πάχους!

Η λεμφική αποσυμφόρηση, εξάλλου, είναι η βάση όλων των θεραπειών κατά του τοπικού πάχους, ο κοινός παρανομαστής τους, αφού οι ενδοδιαδερμικές μαλάξεις (vacuum) προκαλούν λεμφική αποσυμφόρηση στα ανάλογα σημεία, με αποτέλεσμα την αποβολή των τοξινών και των ελεύθερων ριζών. Δηλαδή, συμβάλλει στη γρηγορότερη αποβολή των λιποκυττάρων από τη λέμφο και, επομένως, διευκολύνει το έργο της λιποδιάλυσης.

  • Μια από τις πιο εξελιγμένες σωματογλυπτικές θεραπείες που προσφέρουν τα Figura Eonia ακούει στο όνομα Sculptor και υπόσχεται ό,τι ακριβώς και το όνομά της: τη συμμετρική κατανομή του λίπους στον οργανισμό, τη σμίλευση του σώματος, τη μόνιμη απαλλαγή από τα “ψωμάκια” και το τοπικό λίπος με μια ανώδυνη και αναίμακτη μέθοδο, η οποία παντρεύει τα οφέλη της ενδοδιαδερμικής μάλαξης με αυτά των ραδιοσυχνοτήτων και του διοδικού laser! Το διοδικό laser χρησιμοποιείται για τη σύσφιξη του δέρματος, αφού μέσω της φωτοδιέγερδης ωθεί τους ινοβλάστες στην παραγωγή κολλαγόνου, χωρίς να τραυματίζει το σώμα. Το Sculptor αποτελεί αναμφίβολα την elite των θεραπειών της σύγχρονης ιατρικής αισθητικής. Μια δοκιμή αρκεί για να σας πείσει!

Μεσοθεραπεία: ενέσιμη ή μη, έχει άμεσα αποτελέσματα στην απαλλαγή από το περιττό λίπος και το ατού της είναι ότι απευθύνεται σε οποιαδήποτε ηλικία, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άντρες.

  • Μια τριπλή, μη ενέσιμη μεσοθεραπεία – η Cronos Lipo Mesotherapy εκμεταλλεύεται την αποτελεσματικότητα ψυχρού – θερμού στην αντιμετώπιση του τοπικού πάχους, εφόσον συνδυάζει ψυχρό υπέρηχο υψηλής τεχνολογίας με RF ραδιοσυχνότητες, οι οποίες (μέσω τεχνητής θερμικής βλάβης, όπως είπαμε) συμβάλλουν στην κολλαγονογένεση. Η θεραπεία ολοκληρώνεται με μια μη ενέσιμη μεσοθεραπεία, που εκμεταλλεύεται την τεχνολογία διαφοράς ηλεκτρικού δυναμικού, για να καταπολεμήσει το περίσσειο λίπος, την κυτταρίτιδα και την επιδερμική χαλάρωση.
  • Ωστόσο, γεννήθηκε η ανάγκη (από τον κλάδο της ιατρικής αισθητικής) για ένα σκεύασμα, του οποίου η έγχυση στην πάσχουσα περιοχή θα πετύχαινε λιποδιάλυση, αλλά δε θα επηρέαζε τους περιβάλλοντες στούς. Έτσι, δημιουργήθηκε το Aqualyx, μια ενέσιμη μεσοθεραπεία με βάση το δεσοξυχολανικό οξύ, που υγροποιεί τα λιποκύτταρα, τα οποία στη συνέχεια αποβάλλονται μόνιμα από τον οργανισμό. Μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν παντού – από τους γλουτούς, τη μέση και τους γοφούς, μέχρι το στήθος και το διπλοσάγονο και, όπως οι υπόλοιπες μη επεμβατικές θεραπείες, επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει αμέσως στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Κρυολιπόλυση: τι άλλο μένει να γράψει κανείς για τη μέθοδο που άλλαξε τα δεδομένα στις θεραπείες για την καταπολέμηση του τοπικού λίπους; H διαδικασία είναι πάνω – κάτω γνωστή σε όλους. Το ίδιο και τα θεαματικά αποτελέσματα από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Μια μεμβράνη τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή, για να προστατευτεί η επιδερμίδα από το ψύχος. Στη συνέχεια, το μηχάνημα της κρυολιπόλυσης ψύχει και λιώνει το λίπος στα συγκεκριμένα σημεία (σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), το οποίο σταδιακά αποβάλλεται από τη λέμφο. Στην πραγματικότητα, εκμεταλλεύεται την ευαισθησία των λιποκυττάρων στο κρύο, χωρίς να τραυματίζει τα επιμέρους αγγεία. Είναι εγκεκριμένη από τον FDA των ΗΠΑ, είναι κατάλληλη για όλες τις περιοχές του σώματος, όπου το λίπος επιμένει, ενώ – λόγω της δημοφιλίας της για την αποτελεσματικότητά της – στέκεται δικαιολογημένα στο βάθρο των θεραπειών κατά του τοπικού πάχους.

Post a Comment