a

Eonia

Τα σνακ (μικρογεύματα) από κάποιους θεωρούνται επιβλαβή και ασύμβατα με ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο. Πόσο αληθές όμως είναι αυτό;

Αν παρατηρήσουμε το πλάνο της καθημερινής μας διατροφής μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε ότι δεν τρώμε μόνο όταν πεινάμε.

Πότε λοιπόν χρειαζόμαστε σνακ; Ο αριθμός των γευμάτων που καταναλώνουμε συνολικά την ημέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ώρες και το είδος της εργασίας μας, τη σωματική δραστηριότητα, την οικονομική μας δυνατότητα, την ψυχολογική κατάσταση, καθώς και από το γενικότερο τρόπο ζωής μας.

H ισορροπημένη διατροφή έχει ως έμβλημα της τον κανόνα των πέντε γευμάτων. Σύμφωνα με αυτόν εκτός από τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό), θα πρέπει να υπάρχουν και άλλα δύο ενδιάμεσα μίνι γεύματα (το δεκατιανό και το απογευματινό). Τα σνακ καταλαγιάζουν το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα την ώρα του κυρίου γεύματος η καταναλισκόμενη ποσότητα τροφής να είναι μικρότερη. Ταυτόχρονα, μας επιτρέπουν να πάρουμε βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα ώστε ο οργανισμός να μην εξαντλείται και να έχει ανά πάσα ώρα και στιγμή την απαραίτητη ενέργεια που θα του επιτρέψει να λειτουργήσει σωστά.

Πριν βιαστούμε όμως να «αποποινικοποιήσουμε» το τσιμπολόγημα της ημέρας ας διευκρινίσουμε το τι εννοούμε με τον όρο υγιεινό σνακ το οποίο μπορεί να ενταχθεί σε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς να έχουμε καμιά απολύτως ενοχή.

Τι πρέπει να προσέξουμε;

  • Όλα τα σνακ δεν είναι ίδια:

Tο ζήτημα δεν είναι αν θα πρέπει να τσιμπήσουμε κάτι σε ενδιάμεση των κυρίως γευμάτων ώρα, αλλά τι είναι αυτό που τελικά θα φάμε. Το σωστό σνακ είναι τροφή μικρής ποσότητας που περιέχει πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες καθώς και άλλα θρεπτικά για τον οργανισμό συστατικά και δεν υπερβαίνει τις 200 θερμίδες συνολικά.

Γιαούρτι με προβιοτικά με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι ή 1 με 2 φρούτα ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό, κάποιο φρέσκο φρούτο εποχής και 1 ποτήρι γάλα 1,5% ή 3 ξερά δαμάσκηνα

Και άλλες εναλλακτικές: 1 φρυγανιά με ταχίνι ή 2 ρυζογκοφρέτες με 1½ κουταλάκι του γλυκού μέλι ή 2 μπισκότα ή 1 ζελέ light ή μία μπάρα δημητριακών ή 1 μπάλα παγωτό γρανίτα

  • Αν είσαι του αλμυρού, δοκίμασε:

1 φρυγανιά ή κράκερ ολικής άλεσης με 1 φέτα γαλοπούλα ή 1 κριτσίνι με 1 λεπτή φέτα τυρί light ή 1 μικρό φλιτζάνι ποπ κόρν με ελάχιστο αλάτι ή 1 κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 2 κριτσίνια με 2 κουταλιές της σούπας τυρί κότατζ ή Στικς από καρότο ή αγγούρι ή 1 χούφτα ξηρούς καρπούς ανάλατους

Μπορείς επίσης να ενημερωθείς για το γλυκό που είναι “‘άκακο” εδώ 

Δίαιτα και γλυκό!

Χρήσιμες Συμβουλές 

  • Tο σνακ είναι χρήσιμο για τον οργανισμό εάν ανάμεσα σε δύο κύρια γεύματα μεσολαβούν περισσότερες από 4 ώρες.
  • Μην καταναλώνετε τα σνακς σαν υποκατάστατα των κύριων γευμάτων, αλλά μοιράστε τα μεταξύ των γευμάτων. Δύο σνακ την ημέρα είναι αρκετά.
  • Προγραμματίζουμε τα μικρογεύματα μας κατά τη διάρκεια της ημέρας και φροντίζουμε να έχουμε μαζί μας κάποιο υγιεινό σνακ της αρεσκείας μας. Εάν αφήσουμε το στομάχι μας άδειο για πολλές ώρες το ποιο πιθανό είναι να καταλήξουμε με ένα πολύ ανθυγιεινό σνακ ή να φάμε περισσότερο από το κανονικό.
  • Πείτε «ναι» στην ποικιλία. Επιλέξτε διαφορετικά σνακ μέσα στην εβδομάδα και προτιμήστε να εναλλάσσετε το γλυκό με το αλμυρό, προσφέροντας στον οργανισμό σας ευρεία γκάμα τροφών, και κατά συνέπεια θρεπτικών συστατικών.
  • Αποφύγετε την κατανάλωση σνακ που είναι πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι και φυσικά θερμίδες όπως: σοκολάτες, κρουασάν, πατατάκια, τυρόπιτες εμπορίου κ.λ..
  • Εάν προτιμάτε τα τυποποιημένα σνακς, μην ξεχνάτε να κοιτάτε την ετικέτα και να επιλέξετε τελικά τροφές που δεν ξεπερνούν τα 3 γραμμ. ανά 100 γραμ. σε λιπαρά, τα 0,1 γραμ. σε αλάτι και τα 2 γραμ. σε ζάχαρη.
  • Προσπαθείτε να απολαμβάνετε το σνακ σας σε μικρές μπουκιές. Aκόμα κι αν βιάζεστε, μην ξεχνάτε να τρώτε αργά και να μασάτε καλά. Aν τρώτε βιαστικά, επιβαρύνετε το πεπτικό σας σύστημα. Αποφύγετε επίσης να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, γιατί είναι πιο δύσκολο να ελέγξετε τις ποσότητες, και τελικά τρώτε παραπάνω.

 

Σίσσυ Τσουβελακίδου

Διατροφολόγος-Διαιτολόγος MSc

ΕONIA SPA