Κυτταρίτιδα: Ποιες τροφές την μειώνουν;
Καθώς ο εχθρός “κυτταρίτιδα” καραδοκεί πριν τα καλοκαιρινά μας μπάνια, ας δούμε ποια τρόφιμα μπορούν να βελτιώσουν την εικόνα του δέρματος μας στα κρίσιμα σημεία.
Ο φόβος της παραλίας
Η κυτταρίτιδα είναι ένας από τους μεγαλύτερους εχθρούς του γυναικείου σώματος. Σιγά σιγά με την αλλαγή του καιρού και την έλευση του καλοκαιριού αλλάζει η διάθεση μας προς το καλύτερο. Ταυτόχρονα όμως, την περίοδο τούτη παίρνει σάρκα και οστά για τις γυναίκες και ο.. απόλυτος φόβος του καλοκαιριού: η έκθεση του (ημίγυμνου) σώματος σε κοινή θέα και η ύπαρξη/ εμφάνιση κυτταρίτιδας.
Πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κυτταρίτιδα;
Αντίθετα με άλλες περιπτώσεις, η θεραπεία της κυτταρίτιδας αποτελεί και τον ιδανικό τρόπο πρόληψής της, παρόλο που τα αίτια για την κυτταρίτιδα μπορεί να είναι πολλά –και συνήθως να συνυπάρχουν. Μερικά είναι
- η καθιστική ζωή
- η μειωμένη κίνηση και φυσική δραστηριότητα
- η κληρονομικότητα
- η διαταραγμένη κυκλοφορία του αίματος
- ορισμένες ορμονικές διαταραχές
- η ύπαρξη παχυσαρκίας και κακής διατροφής
- το κάπνισμα
- η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ
- η δυσκοιλιότητα.
Έτσι, η αντιμετώπισή της συνίσταται στη διαχείριση όλων αυτών των παραγόντων, με τη σωστή διατροφή και την αύξηση της φυσικής δραστηριότητας να κατέχουν πρωταρχικό ρόλο.
Βασικά σημεία στη διατροφή
Το διατροφικό σχήμα που προτείνεται συμπεριλαμβάνει αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής άλεσης, τόσο για τις σημαντικές τους βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, όσο και για τις φυτικές ίνες αλλά και την υψηλή τους περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι στοιχεία όπως οι βιταμίνες Α, Ε και C, καθώς και τα καροτένια, το σελήνιο και τα φλαβονοειδή, μπορούν να επιβραδύνουν τη διαδικασία της πρόωρης γήρανσης, ενώ ταυτόχρονα, έχουν την ικανότητα να εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, διαδικασία σημαντική για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας.
Συστήνεται, επίσης, μειωμένη πρόσληψη λιπαρών, ιδιαίτερα κορεσμένων που εντοπίζονται στα ζωικά τρόφιμα, στα τηγανιτά, σε συσκευασμένα τρόφιμα και στα γλυκά, καθώς και μειωμένη πρόσληψη αλατιού και νατρίου γενικότερα, καθώς το τελευταίο ευνοεί την κατακράτηση νερού. Παράλληλα, -ιδίως την εποχή αυτή- θα πρέπει να προσλαμβάνουμε αρκετά υγρά προς αποφυγήν αφυδάτωσης και επιδείνωσης, τόσο της κατακράτησης όσο και της συνολικής εμφάνισης του δέρματος. Το αλκοόλ με τη σειρά του, θα πρέπει να καταναλώνεται σε περιορισμένη ποσότητα.
Ειδικά σημεία στη διατροφή
Σάκχαρα
Αντικαταστήστε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, τα μπισκότα και τα λευκά ζυμαρικά, με τα ολικής αλέσεως. Συνιστάται η κατανάλωση 35 γραμμάριων φυτικών ινών καθημερινά.
Λίπος
Αλλάξτε τα κακά λίπη στη διατροφή σας – κορεσμένα και trans λιπαρά – με πιο ποιοτικά λιπαρά. Προτείνεται κατανάλωση 200 mg δοκοσαεξανικού οξέος (DHA, ωμέγα-3 λιπαρά) ημερησίως – που είναι ισοδύναμο με δύο μερίδες σολομού την εβδομάδα. Δοκιμάστε επίσης κολιό, σαρδέλες, αντζούγιες και πέρκα.
Φρούτα
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ, το ακτινίδιο, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, το μπρόκολο κ.α. Μην τα τρώτε όμως μόνο ως επιδόρπιο. Μπορείτε να τα συμπεριλάβετε στα πιάτα που ετοιμάζετε, είτε είναι σαλάτες είτε είναι κυρίως πιάτο. Ιδιαίτερα ωφέλιμα φρούτα είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα μήλα, τα βατόμουρα, τα ροδάκινα και τα βερίκοκα.
Αφεψήματα
Όπως το τσάι, το χαμομήλι, το τήλιο, το φασκόμηλο, η λουΐζα κ.α. θεωρούνται ευεργετικά. Επειδή είναι και άκρως διουρητικά, φροντίστε να πίνετε και αρκετό νερό.
Φλούδες και ίνες
Το διοξείδιο του πυριτίου (silica) που απαντάται σε φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας. Το πυρίτιο βρίσκεται συχνά σε μέρη που συχνά απορρίπτουμε – όπως είναι οι ίνες και οι φλούδες. Έτσι, αν είναι δυνατόν, να καταναλώνετε ολόκληρα τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως τη φλούδα από το αγγούρι και τις ίνες από το σέλινο και τα σπαράγγια.
Νερό
Για να διατηρήσετε το δέρμα σας ενυδατωμένο, πρέπει να καταναλώνετε και τις ανάλογες ποσότητες υγρών. Χρειάζεστε τουλάχιστον 6 ποτήρια υγρών κάθε μέρα.
Να θυμάστε ότι όπως όλα τα προβλήματα με το φαγητό – ανεξαρτήτως βάρους – απαιτούν εξατομικευμένη προσέγγιση, έτσι και η προσπάθεια βελτίωσης της (αισθητικής) εικόνας μας χρειάζεται την απαιτούμενη καθοδήγηση και παρακολούθηση.
Τι σας προτείνουμε για την κυτταρίτιδα;
Μεσοθεραπεία Κυτταρίτιδας, Λεμφική Αποσυμφόρηση, Liporobot
Πηγή:iatronet.gr
Η διαιτολόγος,
Ράνια Τσακλόγλου.