a

Eonia

Κορωνοϊός και διατροφή. Ζωτικής σημασίας την περίοδο που διανύουμε είναι η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.

Κορωνοϊός και διατροφή. Βρισκόμαστε απέναντι, σε έναν ιό, ο οποίος δεν έχει ελεγχθεί ιατρικά ακόμα, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε και που έχουμε υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας, είναι να δώσουμε στον οργανισμό μας, τα απαραίτητα μακρο- και μικρο- θρεπτικά συστατικά που θα τον θωρακίσουν απέναντι σε μία ενδεχόμενη επιμόλυνση.

Κορωνοϊός και διατροφή. Τι πρέπει να προτιμάμε; 

Η βιταμίνη C, όπως είναι γνωστό, έχει άμεση επίδραση στην παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και την τόνωση του ανοσοποιητικού! Προσθέστε στη διατροφή σας, μπρόκολο, πολύχρωμες πιπεριές, πολύχρωμα φρούτα και τουλάχιστον μία σαλάτα την ημέρα. Σημαντικό για τη μέγιστη πρόσληψη της βιταμίνης, η οποία οξειδώνεται όταν έρχεται σε επαφή με τον αέρα, είναι να καταναλωθούν αμέσως μόλις κόψουμε τη σαλάτα ή στήψουμε τα φρούτα, ώστε να λάβουμε τα θρεπτικά συστατικά στο μέγιστο.

Εξαιρετικής σημασίας για την τόνωση του ανοσοποιητικού με κλινικές μελέτες που αφορούν στην αντιμετώπιση αναπνευστικών λοιμώξεων, είναι και η βιταμίνη D, μία βιταμίνη, η οποία στο μεγαλύτερο ποσοστό δεν προσλαμβάνεται από την τροφή, αλλά δημιουργείται στο σώμα μας όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο. Αν στην αιματολογικές σας εξετάσεις έχετε βρει οριακά ή μειωμένα επίπεδα αυτής της βιταμίνης, μην παραλείψετε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας βιταμίνη D3, υπό την καθοδήγηση του ιατρού ή του διατροφολόγου σας.

Κορωνοϊός και διατροφή. Εστιάζοντας σε τρόφιμα- ασπίδες για την υγεία μας αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο που διανύουμε θα ξεχωρίζαμε τα εξής:

Σκόρδο: Η δραστική θειούχος ένωση του σκόρδου είναι η αλλισίνη, η ουσία που προσδίδει τη χαρακτηριστική όσμη και γεύση στο τρόφιμο. Η αντιμικροβιακή του δράση αυξάνεται δραματικά όταν το σκόρδο βρίσκεται σε ωμή μορφή, καθώς η θερμότητα καταστρέφει ένα μέρος της δράσης . Στην μαγειρική είναι απαραίτητο πριν το ρίξετε στο φαγητό να το συνθλίψετε, έτσι ώστε να έχει καλύτερη απόδοση στον οργανισμό.

Γλυκάνισος: Ο γλυκάνισος και ο μάραθος είναι φυσικό αποχρεμπτικό και απαλύνει τον επίμονο βήχα. Η ρίζα μάραθου μπορεί να καταναλωθεί ωμή ή ψητή, ενώ η σπόροι μάραθου μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε βραστό νερό, σε μορφή τσαγιού.

Εχινάκεια: Χρησιμοποείται τόσο η ρίζα του όσο και το βότανο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος με μία σειρά δραστικών ουσιών , όπως η εχινοκοσίδη και το καφεϊκό οξύ, προσδίδοντας στο φυτό αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται σε μορφή αφεψήματος ή βάμματος , τόσο για προληπτικούς λόγους, όσο και για να αντιμετώπιση του κρυολογήματος. Προσοχή χρειάζεται, καθώς πρέπει να καταναλώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα με παύσεις.

Ζαμπούκος: Είναι αποχρεμπτικό και βλεννολυτικό και ηρεμεί τον βήχα.Oι μαύροι καρποί του ζαμπούκου περιέχουν μια ειδική ένωση, η οποία επικαλύπτει τους ιούς και τους εμποδίζει από το να διεισδύουν και να μολύνουν τα υγιή κύτταρα.  Επιπλέον, προκαλεί αλλαγή του pH των βλεννογόνων, με αποτέλεσμα οι ιοί να μην μπορούν να προσκοληθούν εύκολα στους βλεννογόνους. Συνήθως χρησιμοποιείται ως αφέψημα, ενώ οι γαργάρες από το έγχυμά του ανακουφίζουν τη φαρυγγίτιδα και τον πονόλαιμο. 

Πράσινο τσάι: Θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα, καθώς είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά. Κατανάλωση ενός φλιτζανιού σε καθημερινή βάση, είναι τελείως ακίνδυνη, σε αντίθεση με τα περισσότερα βότανα, που θέλουν προσεκτική κατανάλωση.

Σπιρουλίνα:Περισσότερες από εκατό θρεπτικές ουσίες, αντιοξειδωτικά στοιχεία, μεγάλη ποσότητα σιδήρου και πρωτεΐνης είναι τα στοιχεία που το καθιστούν θα λέγαμε ένα «θαυματουργό βότανο». Η συμβολή στο ανοσοποιητικό σύστημα είναι πλέον αδιαμφισβήτητη. Οι μορφές που κυκλοφορούν στην αγορά είναι: σκόνη, νιφάδες, κάψουλες ή σιρόπι. Προσοχή χρειάζεται εφόσον προσθέσετε κάποια από τς παραπάνω μορφές σε υγρό ή φαγητό, καθώς η αυξημένη θερμοκρασία μπορεί να καταστρέψει ένα μέρος της ωφέλιμης δράσης της .

Astragalus: Βότανο, το οποίο φύεται κυρίως στην Ιαπωνία και στο βόρειο τμήμα της Κίνας. Αυξάνει στον οργανισμό τα επίπεδα των μακροφάγων και των αντισωμάτων, έχοντας σαφή ανοσοδιεγερτική δράση.Σύμφωνα με κλινική μελέτη στην Κίνα, στην οποία έλαβαν μέρος 1000 άτομα με περιορισμένη ανοσία, έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν το astragalus εμφάνισαν λιγότερες εστίες κρυολογήματος και λιγότερο σοβαρά συμπτώματα από αυτό. Η ρίζα Astragalus χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των αποξηραμένων ριζών, βαμμάτων, υγρών εκχυλισμάτων, ενώ μπορεί κανείς να το βρει σε φακελάκια τσαγιού, ξηρή κονιοποιημένη ρίζα και κάψουλες.

Γκρέιπσιτ: Είναι εκχύλισμα από σπόρους γκρέιπφρουτ, το οποίο περιέχει βιταμίνη C και προανθοκυανιδίνες με σαφείς αντιοξειδωτικές, αντιβακτηριδιακές, αντιιικές ιδιότητες. Η λήψη του πρέπει να γίνεται ενδιάμεσα των γευμάτων. Προσοχή χρειάζεται στα άτομα που έχουν ευερέθιστο έντερο και υποφέρουν από διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Φυσικά, οι παραπάνω υπερτροφές, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας συνολικά ισορροπημένης διατροφής, πλούσια σε θρετικά συστατικά, και όχι ως αυτόνομη θεραπεία. Ενισχύστε, λοιπόν, τη διατροφή σας με τα όπλα της φύσης, ακολουθήστε τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και περιορίστε την πιθανότητα επιμόλυνσης και εξάπλωσης του ιού.

Γιαννακούλια Δήμητρα

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Μοριακή Διατροφή, MSc

Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο