Image Alt

Eonia

Καφές

Η συνήθεια των περισσότερων ανθρώπων είναι μια κούπα καφέ το πρωί για να ξεκινήσει η μέρα!

Καφές. Υπολογίζεται πως καταναλώνονται περισσότερες από 400 δισεκατομμύρια κούπες καφέ ετησίως. Δίνει τόνωση και κάτι παραπάνω! Όλο και περισσότερες έρευνες πραγματοποιούνται σχετικά με τα οφέλη του καφέ στην υγεία. Όπως επίσης, τα αποτελέσματα δείχνουν πως μπορεί να βοηθά στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Αναλυτικότερα, η δράση του καφέ στις ασθένειες με τις οποίες σχετίζονται:

Νόσος Πάρκινσον

Σύμφωνα με μελέτη του Τμήματος Υγείας του Πανεπιστημίου McGill φαίνεται πως ο καφές και η καφεΐνη μπορούν να βοηθήσουν στον καλύτερο έλεγχο των κινήσεων στα άτομα που ήδη πάσχουν από Πάρκινσον. Επίσης βρέθηκε πως η μεγαλύτερη κατανάλωση καφεΐνης συνεπάγεται σημαντικά μειωμένο κίνδυνο για την ανάπτυξη της νόσος Πάρκινσον. Αυτό οφείλεται στην ικανότητα της καφεΐνης να μπλοκάρει στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου, τους υποδοχείς της αδενοσίνης, η οποία «βάζει για ύπνο» το σώμα και επιβραδύνει τις κινήσεις του.

Νόσος Αλτσχάιμερ

Έρευνα διεξήχθη από το Νευρολόγο Chuanhai Cao. Βρέθηκε ότι οι ηλικιωμένοι με προβλήματα μνήμης, όταν κατανάλωναν καθημερινά μέτρια ποσότητα καφέ καθυστερούσαν σημαντικά την εμφάνιση Αλτσχάιμερ. Φαίνετε ότι η καφεΐνη εμποδίζει τη φλεγμονή στον εγκέφαλο. Επιπλέον, ο καφές αναστέλλει τη λειτουργία της υπεύθυνης πρωτεΐνης για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται τα κύτταρα του εγκεφάλου που θα οδηγούσαν σε γνωστική εξασθένηση.

Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ

Ο καφές δεν περιέχει θερμίδες, αφού υπολογίζεται ότι έχει μονό δυο θερμίδες ανά φλιτζάνι (χωρίς ζάχαρη ή γάλα). Επίσης περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες. Κατά βάση χλωρογενικό οξύ, που μπορεί να καθυστερήσει την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων. Με αυτόν τον τρόπο διευκολύνει την καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Βοηθάει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχαρώδη διαβήτη. Επίσης ότι ο καφές ανεβάζει τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης (της SHBG), η οποία ελέγχει την δραστηριότητα των σεξουαλικών ορμονών του σώματος. Αυτές με τη σειρά τους παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Ασθένειες του ήπατος

Ιταλοί επιστήμονες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας του Μιλάνου ανακάλυψαν πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο για καρκίνο του ήπατος κατά 40%. Σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Καλιφόρνια  ο καφές φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο κίρρωσης του ήπατος σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ κατά 22%, τα ωφέλει δεν συσχετίζονται με την καφεΐνη αλλά με τις ουσίες του καφέ με ή χωρίς καφεΐνη.

Υγεία της καρδιάς

Μια μελέτη του Χάρβαρντ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σε μέτριες ποσότητες μπορεί να μας προστατέψει από καρδιακή ανεπάρκεια. Μέχρι και πέντε κούπες την ημέρα μπορούν να ωφελήσουν τις αρτηρίες, μειώνοντας τον κίνδυνο μπλοκαρίσματος και καρδιακής προσβολής.

Καρκίνος του ενδομητρίου

Η κατανάλωση του καφέ έχει επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ενδομητρίου, ο οποίος είναι η πιο συνηθισμένη μορφή καρκίνου του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος. Τρεις με τέσσερις κούπες ημερησίως φαίνεται να μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξής του κατά ένα πέμπτο.

Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άγχους, ειδικά σε όσους έχουν αυξημένη προδιάθεση για αγχώδεις διαταραχές. Συστήνετε η κατανάλωση καφέ με μέτρο!

 

Figura Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

Τσάλλου Νίκη