a

Eonia

Η ημικρανία αποτελεί μια μορφή πονοκεφάλου, που χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα έντονο αίσθημα πόνου, ενώ συχνά συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα όπως ναυτία ή/και εμετό.

Μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι όσοι υπέφεραν από ημικρανία, ήταν εκείνοι που στον οργανισμό τους υπήρχαν υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων τα οποία διασπούν ταχύτερα τα νιτρικά άλατα (η σοκολάτα, το κρασί, τα επεξεργασμένα κρέατα κ.α.), παράγοντας έτσι περισσότερο νιτρικό οξείδιο μέσα στο αίμα.

Η αφυδάτωση είναι βασικός παράγοντας πρόκλησης ημικρανίας.

Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι ιστοί γύρω από τον εγκέφαλο αποτελούνται κυρίως από νερό, το οποίο όταν χάνουν, συρρικνώνονται, με συνέπεια να προκαλείται ερεθισμός και πόνος.
Ακόμα, η μειωμένη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη παροχή αίματος στον εγκέφαλο και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ποιες τροφές βοηθούν;

  • η πιπερόριζα
  • τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • ο πολτός ντομάτας
  • τα καρύδια
  • τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  • τα φασόλια
  • ο αρακάς
  • οι πατάτες
  • οι μπανάνες
  • η μαγιά

Επίσης, υπάρχουν κι’ άλλες τροφές  που επιδρούν θετικά στις ημικρανίες, για παράδειγμα τα γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά, το άπαχο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι και το μέλι.

Η σωστή διατροφή, η διαχείριση ύπνου, η άσκηση και η επαρκής στρες και η έλλειψη ύπνου είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου για τις ημικρανίες, ενώ θεωρείται ότι και οι ορμόνες παίζουν ρόλο, καθώς οι ημικρανίες είναι τρεις φορές συχνότερες στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.

Αχλάτη Ιωάννα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ