a

Eonia

Πασχαλινή Διατροφή

Πασχαλινή Διατροφή. Πάσχα, μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Χριστιανοσύνης. Ιδανική περίοδος για ταξίδια, εξοχή, συγγενείς, φίλους και ιδιαίτερα εδέσματα. Η παράδοση επιβάλλει δύο εκ διαμέτρου αντίθετες διατροφικές συμπεριφορές, τη νηστεία και την υπερφαγία της Κυριακής του Πάσχα. Ας μεριμνήσουμε για το πασχαλινό τραπέζι με σκοπό την πρόληψη της αύξησης βάρους αλλά και της επιβάρυνσης του γαστρεντερικού μας συστήματος λόγω της παραπάνω εναλλαγής:

Τι πρέπει να επιλέξουμε στην Πασχαλινή Διατροφή;

  • Αγοράστε τρόφιμα από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς εξετάζοντας προσεκτικά την επισήμανση τους και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.
  • Αγοράστε κρέας που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες
    κι όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα και μικρόβια.
  • Διατηρήστε τα αυγά σε δροσερό χώρο για την καλή συντήρηση τους.
  • Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό.
  • Όλα τα πασχαλινά εδέσματα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και θερμίδες,
    γι’ αυτό πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο.
  • Καταναλώστε τα πασχαλινά εδέσματα που επιθυμείτε περιοδικά μέσα στην ημέρα
    κι όχι όλα μαζί στο ίδιο γεύμα.
  • Προτιμήστε κατσίκι αντί για αρνί (έχει λιγότερο ενδομυικό λίπος).
  • Ξεκινήστε το γεύμα σας με σαλάτα φρέσκων λαχανικών.
  • Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να γίνεται επίσης με μέτρο, πάντα μαζί με το γεύμα σας και ποτέ μην οδηγείτε αν έχετε πιει.
  • Φροντίστε να απαλλαγείτε σύντομα απο τα περισσεύματα της γιορτής και να επανέλθετε εγκαίρως στις καθημερινές σας διατροφικές συνήθειες.

Νικολάου Αντώνης,
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ