Image Alt

Eonia

Δύσκολο να πιστέψει κανείς όσα βιώνουμε τις τελευταίες μέρες. Ξαφνικά συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η υγεία μας, υπό τον φόβο της “αόρατης”, αλλά υπαρκτής απειλής, και επιλέγουμε να στηρίζουμε την ενέργεια «Μένουμε Σπίτι», καθώς οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες για την εξέλιξη της κρίσης.

Από την άλλη, κρίσιμη είναι και η διαχείριση των διατροφικών μας επιλογών, καθώς στην περίοδο του αυτοπεριορισμού, δοκιμαζόμαστε να αναπτύξουμε, αυτό που θα λέγαμε διατροφική νοημοσύνη. Αυτή, λοιπόν, αφορά την ικανότητα διαχείρισης μιας, ήδη, πιθανόν διαταραγμένης σχέσης με το φαγητό και την ικανότητα αυτοελέγχου και επιβολής ορίων στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Ας δούμε παρακάτω μερικά tips :

 • Κάντε restart. Αναρωτηθείτε, ποιός είναι ο λόγος που τρεφόμαστε; Η τροφή είναι το φάρμακο του οργανισμού, και μέσω αυτής το σώμα μας θα παράγει αντισώματα και θα καταπολεμήσει τον εκάστοτε “ξενιστή”. Αυτή η κοινώς αποδεκτή σκέψη, πρέπει από θεωρία να γίνει καθημερινή πράξη για όλους μας, καθώς, το πώς θα ανταπεξέλθει ο οργανισμός μας στο ενδεχόμενο επιμόλυνσης εξαρτάται ΚΑΙ από εμάς.
 • Αποφύγετε την υπερφαγία. Μην αγοράζετε ανθυγιεινά, επεξεργασμένα και πλούσια σε ζάχαρη τρόφιμα. Βιβλιογραφικά, αυτή η κατάσταση κατέχει σημαντική θέση μεταξύ των αιτιών της “αρρώστιας” ανά τα χρόνια.
 • Κρατήστε ένα ημερολόγιο καταγραφής της ημερήσιας κατανάλωσης. Θα σας βοηθήσει να αντιλαμβάνεστε τι τρώτε, και να μειώσετε το τσιμπολόγημα.
 • Αγαπήστε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας αυτές τις μέρες. Φτιάξτε θρεπτικά γεύματα. Προσθέστε πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C, όπως πολύχρωμες πιπεριές, μπρόκολο, πορτοκάλια, και συνοδέψτε με άφθονη σαλάτα, για μεγαλύτερο κορεσμό.
 • Σκεφτείτε, εκ προοιμίου, χαμηλές θερμιδικά, υγιεινές επιλογές, όταν δεν μπορείτε να αντισταθείτε στο τσιμπολόγημα. Ενδεικτικά αναφέρουμε στικς λαχανικών με μπαχαρικά και ξύδι ή τσιπς μήλου.
 • Διοχετεύστε την ενέργεια σας, σε δραστηριότητες εποικοδομητικές:
 • Ολοκληρώστε κάποιες εκκρεμότητες μέσα στο σπίτι.
 • Αγκαλιάστε την οικογένειά σας και, γιατί όχι, παίξτε μαζί τους κάποιο επιτραπέζιο, μοιραστείτε όμορφες στιγμές.
 • Αποφύγετε τον συνεχή βομβαρδισμό ειδήσεων.
 • Δείτε μία ταινία.
 • Πραγματοποιήστε online συνεδρίες γυμναστικής.
 • Βγείτε στο μπαλκόνι σε ηλιόλουστες ημέρες. Η βιταμίνη D, που παράγεται κατά την έκθεσή μας στον ήλιο, βοηθάει τόσο την ψυχολογία μας, όσο και το ανοσοποιητικό μας!

Αυτή  η περίοδος είναι μία ευκαιρία να ασχοληθούμε με όσα πραγματικά έχουν αξία και να φροντίσουμε τον εαυτό μας. Αυτή η σκέψη, θα μας βοηθήσει από μόνη της να μην καταφεύγουμε στο φαγητό και να μην είμαστε απόλυτα αδρανείς μέσα στην ημέρα. Άλλωστε, εσύ δεν παραπονιόσουν ότι δεν έχεις χρόνο να δεις την οικογένειά σου; Να μαγειρέψεις; Να κοιμηθείς; Να πιείς ένα καφέ στον μπαλκόνι; 

Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Να αγαπήσουμε ξανά τον εαυτό μας και να μην οδηγηθούμε σε αυτοκαταστροφικές συνήθειες. Να δώσουμε τα καύσιμα/ τροφή που χρειάζεται ο οργανισμός για να ανταπεξέλθει και όχι να του στερήσουμε τη ζωτικότητα και την υγεία του!

Γιαννακούλια Δήμητρα

Μοριακός Διατρφολόγος, MSc