a

Eonia

fasting

Διαλειμματική νηστεία: Είναι κοινώς αποδεκτό στην επιστημονική κοινότητα ότι, για να έχει αποτέλεσμα μία διατροφή στην απώλεια βάρους, ο ενεργειακός περιορισμός αποτελεί το θεμέλιο λίθο σε αυτή την προσπάθεια.

Τα τελευταία χρόνια, όμως, μεγάλη απήχηση έχει το μοντέλο της διαλείπουσας ή διαλειμματικής νηστείας, η οποία προτείνει ότι, πέραν του ενεργειακού περιορισμού, οι ώρες στις οποίες καταναλώνουμε την τροφή είναι σημαντικές.

Τι είναι, λοιπόν, η διαλειμματική νηστεία;

Πρόκειται για ένα σχήμα διατροφής που στηρίζεται στον διαλείποντα ενεργειακό περιορισμό. Μελέτες έχουν εξετάσει 3 τρόπους εφαρμογής του σχήματος αυτού:

  1. Εναλλασσόμενη νηστεία: Ημέρες ελεύθερες σε καταναλώση φαγητού εναλλάσονται ημέρα παρά ημέρα, με ημέρες νηστείας- πλήρους αποχής από γεύματα- σνακ ή θερμιδογόνα ροφήματα

Τροποποιημένο πρωτόκολλο νηστείας: Η βάση της δίαιτας αυτής είναι 5:2, δηλαδή 5 μέρες ελεύθερη διατροφή και 2 μέρες «νηστείας» μη συνεχόμενες με ενεργειακή πρόσληψη 20-25% των συνολικών ημερήσιων αναγκών.

(2000kcal… 2 μέρες 400- 500 θερμίδες)

  1. Χρονικά περιορισμένη λήψη τροφής μέσα στην ημέρα

Η βάση της δίαιτας  είναι 16:8. Δημιουργείται ένα χρονικό παράθυρο των 8 ωρών στις οποίες το άτομο καταναλώνει φαγητό, ενώ τις υπόλοιπες 16, στερείται οτιδήποτε αποδίδει ενέργεια στον οργανισμό.

Υπερτερεί στο κομμάτι της απώλειας βάρους;

Σε σύγκριση με άλλες ισοενεργειακές κλασσικές διατροφές, η βιβλιογραφία δείχνει παραπλήσια αποτελέσματα, καθώς, όπως αναφέραμε, το θερμιδικό έλλειμα είναι προαπαιτούμενο για την απώλεια βάρους. Η σημαντικότερη παράμετρος, λοιπόν, είναι  οι θερμίδες και όχι τόσο η μέρα ή ώρα λήψης τους. Ωστόσο, αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε ένα σχήμα διαλείπουσας νηστείας, καταλήγει να τρώει κανείς λιγότερες θερμίδες απ’ όσες θα μπορούσε να καταναλώσει εάν είχε όλες τις ώρες της ημέρας διαθέσιμες.

Μεμονωμένη μελέτη, ωστόσο, έδειξε ότι ο συνδυασμός διαλείπουσας νηστείας και μειωμένης κατανάλωσης υδατανθράκων οδηγεί σε μεγαλύτερη μείωση λίπους σε σχέση με μία αντίστοιχη απώλεια βάρους με διατροφή που στηρίζεται καθαρά στο ενεργειακό έλλειμα. Παρ’ όλα αυτά, χρειάζονται περισσότερες μελέτες υψηλής επιστημονικής στάθμης  καθώς η μελέτη έγινε σε μικρό δείγμα και για μόλις ένα εξάμηνο

Πώς λειτουργεί θετικά μία τέτοια διατροφή:

  • Θετική επίδραση στον κιρκάδιο ρυθμό. Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η  ρύθμιση του βιολογικού ρολογιού σχετίζεται έμμεσα με τον μεταβολισμό μας και τη ρύθμιση βάρους .
  • Αύξηση ανοχής στο κυτταρικό στρες, ενεργοποιώντας κυτταρικά μονοπάτια με προστατευτική δράση στο οξειδωτικό και μεταβολικό στρες.
  • Μείωση των παραγόντων κινδύνου καρδιακής νόσου, όπως χοληστερόλη- πίεση.
  • Βελτίωση της σύστασης σώματος.
  • Μείωση του αισθήματος πείνας.
  • Μείωση της αντίστασης στην ινσουλίνη και βελτίωση του μεταβολισμού σακχάρων.

Να δοκιμάσω από μόνος μου μία τέτοια διατροφή;

Η συγκεκριμένη διατροφή, φυσικά έχει περιορισμούς για ανθρώπους με προβλήματα υγείας, όπως οι σακχαροδιαβητικοί, αλλά και για ανθρώπους που γυμνάζονται συστηματικά. Αξίζει να τονίσουμε, λοιπόν, για ακόμα μία φορά, ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και η διατροφή πρέπει να βγαίνει εξατομικευμένα, με βάση την καθημερινότητα του κάθε ανθρώπου, αλλά και το διατροφικό και ιατρικό του ιστορικό. Γι’ αυτό πριν εφαρμόσετε ένα τέτοιο σχήμα διατροφής, συμβουλευτείτε το διατροφολόγο σας, με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, ώστε να έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα στην υγεία και το σώμα σας.

 

Γιαννακούλια Δήμητρα

Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Μοριακή Διατροφή, MSc

Figura